23.50
грн
-
+
У мене вже є акаунт
Зателефонуйте нам
0968887133
Безкоштовна доставка
По Вінниці від....................................300 грн; Нова Пошта на відділення від.....500 грн; Нова Пошта на адресу від.............800 грн
Фільтр
Фільтр
23.50
грн
-
+
49.90
грн
-
+
22.00
грн
-
+
64.50
грн
-
+
109.00
грн
-
+
90.00
грн
-
+
37.50
грн
-
+
55.50
грн
-
+
42.00
грн
-
+
28.00
грн
-
+
55.00
грн
-
+
48.00
грн
-
+
39.00
грн
-
+
20.00
грн
-
+
39.00
грн
-
+
26.00
грн
-
+
Збиральництво - одне з найдавніших занять, завдяки якому у людства з'явилися не тільки їжа, але і багато технічних винаходів. Ягоди, трави, коріння, плоди, горіхи, насіння, зерна - все, на що багата природа, людина навчилася систематизувати і використовувати в побуті.
Насіння в їжу наші предки використовували з часів ацтеків і майя. Це не тільки поживна каша, хоча і такий аспект його застосування вкрай важливий, особливо при обмеженнях в їжі. Насіння є зародком рослини, що містить високу концентрацію вітамінів, мінералів, білків, ферментів і ефірних олій. Вживаючи насіння в натуральному, сирому вигляді, ми не тільки насичуємо організм калоріями, але і отримуємо цілий комплекс необхідних корисних речовин. Найпопулярніше насіння, яке використовують в їжу:
1. Насіння соняшнику вживали в їжу понад 5 тисячоліть тому всі племена Північної Америки, від черокі до ацтеків. Насіння соняшнику є багатим джерелом вітаміну Е, завдяки чому воно є дуже ефективним антиоксидантом. Це насіння містить найбільше фітостеролів – сполук, які знижують рівень холестерину, підвищують захисні сили організму, полегшують перебіг астми.
2. Гарбузові зерна в їжу використовували в Мексиці ще 7 тисячоліть до нашої ери. Вони багаті на незамінні амінокислоти, магній, калій, цинк, містять амінокислоту кукурбитин, здатну очищати організм від паразитів. Гарбузове насіння незамінне для лікування проблем з чоловічим здоров'ям, допомагає боротися з нервовими розладами і депресією.
3. Льон відомий з найдавніших часів, найстаріші знахідки датуються 6 тисячоліттям до нашої ери. З стебел льону виготовляють волокна, з насіння - олію, саме насіння багате на жирні кислоти, полісахариди, рослинну клітковину, харчові волокна в його складі знижують рівень жирів у крові і регулюють апетит, сприяють зниженню ваги. Ще Гіппократ писав про позитивний вплив насіння льону на стан шлунково-кишкового тракту, а останні дослідження доводять, що вживання цього насіння в їжу є ефективним засобом в боротьбі зі зростанням ракових клітин.
4. Кунжут - найдавніша олійна культура, відома з часів Стародавнього Єгипту. Найбільш поширене чорне і біле насіння кунжуту містить рідкісні антиоксидантні речовини сезамін і сезамолін, які знижують рівень холестерину і артеріального тиску і захищають печінку від окислювального і жирового пошкодження. Це насіння для їжі широко використовується в кулінарії, його застосовують для випічки, в хлібобулочних виробах, як приправу. Наприклад, дуже смачний, корисний, ароматний салат зі свіжої моркви, яблука і насіння кунжуту, заправлений оливковою олією.
5. Батьківщиною насіння чіа, або іспанської шавлії, вважають Північну Америку, і відоме воно було ще древнім індіанським племенам. Його використовували для приготування їжі, з косметичною метою, для відновлення після хвороб і довгих походів. У перекладі з мови майя «чіа» означає сила. Насіння багате на поліненасичені жирні кислоти, Омега-3, залізо і дуже корисне при анемії, серцево-судинних і гормональних захворюваннях, депресії. Їстівне насіння чіа рекомендують вживати при проблемах опорно-рухового апарату, для зміцнення суглобів і кісток.
Несподіване їстівне і найсмачніше насіння
Деякі види насіння мають дуже несподіване застосування, тим не менш, воно дуже корисне і позитивно впливає на весь організм людини. Вживання насіння в їжу було популярне у Стародавньому Єгипті і Стародавній Греції, одним з них було насіння плодів винограду, що володіє унікальним складом з фенолів, стероїдів і Омега-кислот. Кісточки винограду є потужними антиоксидантами, нормалізують рівень цукру в крові, роблять еластичними судини. На основі виноградної кісточки готують скраби, креми для обличчя, шампуні. Борошно з виноградних кісточок надає легкого рослинно-горіхового аромату соусам для м'яса і риби.
Ще одні зерна харчові, дуже поживні та вітамінні - абрикосові кісточки. Вживати абрикосові кісточки почали ще у Давньому Китаї, де вони вважалися їжею для вищого імператорського стану. Вони містять досить рідкісний компонент - амігралін або вітамін В17, який запобігає зростанню і розвитку ракових клітин в організмі. Абрикосові ядра сприяють зниженню тиску, зміцнюють імунну та серцево-судинну систему, уповільнюють процеси старіння, позитивно впливають на репродуктивну функцію. Можна використовувати в чистому вигляді насіння, біодобавки з кісточками абрикосу і винограду зустрічаються в лінійках багатьох виробників натуральних вітамінів.
Зерна гранату - насіння ягоди гранатового чагарнику, користувалися широкою популярністю у Стародавньому Римі і країнах Близького Сходу. До складу гранату входить маса мінеральних речовин, вітамінів групи В, лимонна і яблучна кислота. Використовуючи насіння в їжу людини, можна підняти рівень гемоглобіну і підвищити рівень кисню в крові. Велика кількість поліфеніленів ефективно справляється з вільними радикалами, запобігає утворенню тромбів, знижуює ризик інфарктів. Зерна гранату обов'язково потрібно ретельно розжовувати, наприклад, в салаті зі свіжими помідорами, зернистим сиром під соусом песто.
Як використовувати і де купити корисне зерно для смачної їжі
Дієтологи вважають зерна і насіння корисною і здоровою їжею. Їх можна використовувати як добавку до овочевих салатів, випічки, молочних десертів, смузі і йогуртів. Багато хто полюбляє вживати зерна натщесерце без будь-яких домішок, ретельно пережовуючи. Добова норма зазвичай коливається від 1-2 ст.л. до половини склянки. Однак, важливо не забувати про дві важливі речі:
- Більшість насіння дуже калорійне. Це добре, якщо потрібно відновити сили і запастися енергією, і не дуже, якщо Ви контролюєте свою вагу і дотримуєтеся дієти.
- Купити зерно для їжі і активно і систематично вживати його в якості вітамінної добавки можна лише переконавшись, що у Вас немає алергічних реакцій на обраний вид насіння.