Мед степового різнотрав'я має приємний та м'який смак, світло-жовтий колір та аромат медоноса, що переважає на момент його збору бджолами. Степові і польові медоноси цвітуть практично безперервно: навесні це мати-й-мачуха, кульбаба, влітку - лугові трави, серпуха, верес, цикорій, соняшник, гречка, баштанні культури, буркун, дягель, эспарцет, люцерна, конюшина. Тому степовий мед зазвичай дуже ароматний, має різні відтінки смаку - від терпкості до гірчинки , та різнобарвну кольорову гаму. Поєднання різноманітних медоносів наділяє мед так само різноманітними цілющими властивостями. Степовий мед, що містить в собі активні речовини трав та кущів, використовується як загальнозміцнюючий засіб, як заспокійливе при розладах нервової системи, є непоганим снодійним. Його добре вживати при застуді, при кашлі, мігрені, підвищеній температурі , як сильнодіючий жарознижувальний та протизапальний засіб. Активні цілющі речовини допомагають при захворюваннях печінки, атеросклерозі, для рубцювання виразок , при запаленнях слизових оболонок.