Гречаний мед справедливо вважають одним з найкорисніших різновидів цього продукту бджолярства. Він дуже солодкий, має злегка терпкий смак і темно-брунатний відтінок. Його вважають одним з найкалорійніших сортів, проте більшість калорій припадає на глюкозу, яка легко і швидко розщеплюється організмом. Головною перевагою гречаного меду є високий вміст у ньому заліза, завдяки чому його радять використовувати для лікування і профілактики анемій та авітамінозів,застудних та запальних захворювань. Крім того, вживання такого меду не подразнює органи сечовидільної системи, він є легким діуретиком і рекомендується для виведення зайвої рідини, запобігання набрякам та регулювання калієвого обміну в організмі. Мед, зібраний з цвітінь гречки, корисно вживати при гіпертонії і захворюваннях нирок, він позитивно впливає на роботу серця та протікання обмінних процесів. Гречаний мед з молоком чудово налагоджує роботу нервової системи, зменшує збудливість, нормалізує сон. Численні сучасні дослідження підтверджують , що вживання саме гречаного меду допомагає справлятись з негативним впливом численних випромінювань, радіації та токсичних забруднень довкілля. Завдяки його протизапальним та регенеруючим властивостям, гречаний мед радять додавати в маски і тоніки для проблемної шкіри з висипом вугрів і гнійничковими висипаннями, його широко використовують у народній медицині для лікування гнійних ран та дерматитів.