Органічне житнє борошно грубого помелу, воно ж цільнозернове житнє борошно — виробляється з цільного зерна органічного жита, разом з оболонкою (висівками) та зародком. Завдячуючи цьому, таке борошно містить ту ж кількість вітамінів, мінеральних і поживних речовин та клітковини, як і цільні органічні зерна жита. З нього можна зробити печиво, млинці, оладки, пироги, перепічку та інші смаколики. Зазвичай до житнього борошна додають високосортне пшеничне борошно, так як житнє борошно містить менше клітковини, що позначається на пекарських якостях. Склад житнього борошна багатий на вітаміни Е, РР, а також вітаміни групи В. В ньому міститься у півтора раза більше заліза, ніж у хлібі з пшеничного борошна вищого ґатунку, і на 50% більше магнію і калію. До того ж, жито багате дуже цінною речовиною – клітковиною, яка допомагає організму позбавлятися токсинів та шлаків.