Вперше козинаки почали виготовляти у Грузії : там їх робили з суміші меду і волоського подрібненого горіха, без цукру, цукрового сиропу та інших добавок. Пізніше ці солодощі стали виготовляти і в Україні, з суміші меду і соняшникового насіння. Соняшникове насіння містить у великих кількостях водо- і жиророзчинні вітаміни, мікроелементи і жирні кислоти, завдяки чому його вживання запобігає передчасному старінню організма, нормалізації функцій головного мозку та активізації розумової діяльності. Оскільки в насінні соняшника майже немає цукру, це низькоглікемічний продукт, який нормалізує рівень цукру та холестерину в крові, сприяє профілактиці цукрового діабету, нормалізує згортання крові. Жирні кислоти у його складі покращують еластичність судин, поліпшують роботу серцево-судинної системи та зміцнюють серцевий м'яз, зменшуючи ризик розвитку передінфарктних станів. Мед застосовують при захворюваннях, які викликають бактерії, віруси або грибки. Він сприяє нормалізації метаболізму і зміцненню імунітету. Корисні речовини, які в ньому містяться, допомагають нормалізувати кислотність шлункового соку і поліпшити травлення. Мед позитивно впливає на нервову систему і сприяє поліпшенню якості сну. Склад: насіння соняшника, мед.