Насіння чіа вважають суперфудом, який може допомогти очиститись від токсинів, нормалізувати роботу кишківника, схуднути і наситити організм корисними речовинами. Щоб витягти всі корисні властивості зерен, їх потрібно перемолоти на порошок, тому що насіння покриті незвичайною клітковиною, яка, коли розмокає, утворює слиз для захисту ядра з вітамінами. У твердому вигляді насіння варто вживати тим, хто хоче схуднути. Зерна чималі і малокалорійні, ними можна швидко наїстись і при цьому не з'їсти багато. При цьому чіа містить вдвічі більше білка, ніж переважна більшість круп, та в 10-20 (!) разів більше жирів. Це забезпечує тривале відчуття ситості, адже жири і білки перетравлюються у шлунку значно довше, ніж вуглеводи. Останніх у чіа майже в півтора рази менше, ніж у звичних крупах, і це теж допомагає підтримувати ситість. Майже уся вуглеводна складова насіння – харчові волокна, які взагалі не засвоюються організмом і не приносять ніяких калорій, зате виконують роль своєрідної щіточки для кишківника, покращуючи травлення і стимулюючи виведення шлаків. Відсутність простих вуглеводів у складі чіа дозволяє підтримувати стабільний рівень цукру в крові та нормальний синтез інсуліну.