Перга (бджолиний хліб) - пилок-обніжжя, зібраний бджолами з квіток рослин, складений та утрамбований у стільники, залитий зверху медом. Це найцінніший білково-вуглеводний корм, який бджоли використовують для вирощування своїх личинок. Кінцевий склад перги не буває однаковим, тому що пилок збирається з різних рослин. Проте виділяється кілька типів ферментів, кислот, вітамінів і мікроелементів, які присутні в перзі завжди: моносахариди; 16 амінокислот; 13 жирних кислот; каротиноїди; вітаміни (Е, С, D, P, К, B1, B2, B3, B6); органічні кислоти; гормоноподібні речовини. Головне в дії перги -загальнотонізуючий ефект. При її прийомі підвищується м'язова сила, стимулюється розумова діяльність, поліпшується апетит, підвищується настрій, виснажені хворі швидше одужують. Перга може застосовуватися як дієтичний продукт, багатий на білкові речовини, вуглеводи, вітаміни і мікроелементи. Перга позитивно впливає практично на всі системи організму, особливо це стосується імуномоделювання і життєвого тонусу. Вона плідно діє на систему травлення, включаючи швидке виведення токсинів, покращує кровообіг, кровотворення, знижує рівень холестерину в крові. Під дією перги поліпшуються регенеративні властивості організму, значно зменшується ймовірність розвитку запальних процесів, нормалізується гормональний баланс. Рекомендується приймати пергу при різних порушеннях кровопостачання головного мозку і проблемах з пам'яттю, у складі комплексних програм боротьби з наркотичними залежностями. Проконсультувавшись з лікарем, пергу приймають під час вагітності, а згодом і для попередження післяпологової депресії, а також поліпшення лактації, при гепатитах, вегето-судинній дистонії, хворобах травної та сечостатевої систем. Добова доза препарату для дорослої людини не повинна перевищувати 2-3 г, приймається 2-3 рази на день по 1/2 чайної ложки за 30 хвилин до їжі. Дітям до трьох років небажано вживати пергу. Не рекомендується вживання перги після шостої години вечора через сильний тонізуючий ефект.