Крупа представляє собою очищені шліфовані цільні зерна вівса, які пройшли пропарювання і сплющування для надання їм форми. У цій крупі міститься ціла низка вітамінів і мінералів, таких як калій, магній, натрій, кальцій, залізо, фосфор, цинк, вітаміни групи В, Е, РР. Регулярне вживання вівсяної каші підвищує імунітет за рахунок вмісту у вівсяних зернах антиоксидантів, також ця крупа сприяє нормальному функціонуванню нервової системи і повноцінному розвитку кісткової. Вівсяна крупа легко засвоюється організмом, налагоджує роботу кишківника і допомагає очистити організм від шлаків. Багата на біотин і вітаміни, вона корисно впливає на стан шкіри. Основними корисними речовинами вівсяної крупи є харчові волокна бета-глюкан, які знижують ризик розвитку серцевих захворювань і пов'язують холестерин, розчиняючись і перетворюючись на в'язку масу.